Mijn favorieten

Wat doet een makelaar?

Een makelaar helpt u bij het kopen en/of het verkopen van een huis. Indien u een huis verkoopt, schakelt u een verkoopmakelaar in en indien u een huis koopt schakelt u een aankoopmakelaar in. Dit zijn twee verschillende processen, hieronder leggen we uit wat de makelaar doet of voor u kan doen.


Wat doet een verkoopmakelaar?

De verkoopmakelaar behartigt uw belangen bij het verkopen van uw woning. De makelaar kan voor u doen:

 • een woningopname. Dat wil zeggen een waardebepaling opstellen, professionele foto's laten maken, het vastleggen en verzamelen van woningkenmerken, eigenschappen en benodigde informatie ten behoeve van de vermelding op woonplatformen als Funda, het NVM-netwerk en social media.
 • bouwkundige keuring (i.v.m. de wettelijke mededelingsplicht)
 • organiseren en begeleiden bezichtigingen
 • biedingen en onderhandelingen
 • opstellen koopakte
 • uiteindelijke inspectie en overdracht


Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar behartigt uw belangen bij het kopen van een woning. Het kopen van een woning bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Plaatsen van een zoekopdracht. Makelaars weten als eerste dat een woning op de markt komt, door het plaatsen van een zoekopdracht bent u daardoor sneller dan eventuele andere geïnteresseerden die geen aankoopmakelaar hebben ingeschakeld.
 • Potentiële woningen bezichtigen. Ervaring leert dat potentiële kopers vaak met een emotionele instelling naar een huis kijken. Wij kijken niet door de zogeheten "roze bril". U spreekt uit uw hart, maar u moet natuurlijk luisteren naar de ratio. Daarom zijn wij erbij om er met een deskundige blik naar te kijken, zoals bijvoorbeeld naar de courantheid, de marktwaarde, de bouwkundige staat van het huis, eventuele juridische achtergronden en (toekomstige) ontwikkelingen in de omgeving. Wij wijzen u op eventuele van voor- en nadelen die voor u van belang kunnen zijn
De aankoopmakelaar denkt breder dan alleen het huis. Is het een fijne woonomgeving? Zijn daar alle voorzieningen zoals bijvoorbeeld scholen en winkels die u zoekt? Wat kunt u de komende jaren aan onderhoud verwachten? En nog meer van dit soort vragen.
 • Biedingen en onderhandelingen
 • Controle koopakte op o.a. juridische zaken
 • Inspectie en uiteindelijke overdracht 
 • Nazorg. We gaan er uiteraard niet van uit, maar het kan voorkomen dat u na de verhuizing toch nog iets tegenkomt waarbij u zich afvraagt of de verkoper een bepaald gebrek of iets dergelijks kenbaar had moeten maken. Wij weten welke wegen u dan dient te bewandelen en staan u bij met deskundig advies. Onze begeleiding gaat daarmee verder dan alleen de aankoopbemiddeling 


Verschil aankoopmakelaar en verkoopmakelaar

Het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar is dus met name het doel waarvoor de makelaar ingeschakeld wordt, het kopen van een huis of het verkopen van een huis, en de belangen die er worden behartigd. De aankoopmakelaar behartigt de belangen van de koper en de verkoopmakelaar die van de verkoper. 
 

Kan een verkoopmakelaar ook een aankoopmakelaar zijn?

Het antwoord daarop is JA, MITS dit voor 1 opdrachtgever is. Oftewel als u verhuisplannen heeft, kunt u een makelaar inschakelen die beide diensten voor u verleent. Echter indien uw potentiele nieuwe woning in de verkoop staat bij uw aankoopmakelaar bestaat er een belangenverstrengeling. Binnen de NVM is dat dan ook verboden. In dat geval zullen wij u moeten doorverwijzen naar een collega aankoopmakelaar.

Heeft u vragen? Neem gerust (vrijblijvend) contact op.