Mijn favorieten

Wel of geen (aankoop)makelaarWel of geen (aankoop)makelaar? That is the question


Ja, ik geef het toe, "that is the question" is een beetje theatraal, maar wel een vraag die iedereen zich stelt bij het kopen van een woning. Wat ik - en velen met mij - vaak doe, is bij dergelijke keuzes een lijstje maken met de voors (pro's) en tegens (cons). In dit geval ziet dat er als volgt uit:
 

Geen makelaar

  1. Ik kan zelf de onderhandelingen doen
  2. Alle benodigde informatie is op internet te vinden en/of bij vrienden, familie en kennissen
  3. Last but not least: Het kost geld


Wel makelaar

  1. Ik vind het lastig om goed te onderhandelen. Zeker omdat ik het huis heel erg graag wil.
  2. Ik weet niet welke 'addertjes onder het gras zitten'. Natuurlijk kan ik wel wat bedenken maar vaak zijn er nog een paar waar met name alleen makelaars van op de hoogte zijn.
  3. Ik ken de huizenmarkt op die plek niet zo goed en weet daarom ook niet zeker hoeveel het huis daadwerkelijk waard is nu, maar ook wat de verwachting is in de toekomst.
  4. Ik ken niet alle vaktermen wat wel handig is als ik ergens mee akkoord ga.
  5. Ik heb geen tijd om alles uit te zoeken en te onderhandelen.
  6. Er zitten nogal wat juridische aspecten aan het hele verhaal die ik niet allemaal ken en een makelaar wel. Voor een beslissing die om zoveel geld gaat en mijn woonplezier wil ik geen risico lopen.
  7. Het bespaart mij geld. Als ik het huis namelijk voor een goede prijs koop, betaal ik maandelijks minder hypotheek en dus ook minder rente voor de looptijd van de hypotheek. Het tarief van de makelaar heb ik heel snel terugverdiend.Conclusie

Er zijn meer voors dan tegens. Dus ook als niet alle punten op je van toepassing zijn dan nog blijven er genoeg voors (pro's) over. Bekijken we het inhoudelijk dan zien we dat alle tegen argumenten weerlegd worden in de voor argumenten. Kortom uiteindelijk: Kies verstandig en kies je voor een (aankoop)makelaar.

Wil je meer weten over wat een aankoopmakelaar is, wat deze doet en wat andere partijen er over zeggen? Bekijk dan onder andere bijgaande artikelen:
wat is een aankoopmakelaar
waarom een aankoopmakelaar
- makelaarsdiensten
- Wees slim, kies een NVM aankoopmakelaar
- aankoopmakelaars scoren hoge reviews op funda


Hans van der Veen
Makelaardij Van der Veen
Hans van der Veen


Bron artikelen "Weten wat je koopt" en "NVM-aankoopmakelaar: geen luxe maar een must": Dagblad van het Noorden
 

Bel mij

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring