Mijn favorieten

Wat kost een aankoopmakelaar?

Wat kost een makelaar


Herken je het dilemma? Je wilt verhuizen en denkt erover wel of geen makelaar? Maar wat kost een makelaar eigenlijk en wat kost een aankoopmakelaar? In dit blog vertel ik je meer over de verschillende methodes die aankoopmakelaars hanteren. 

Er zijn doorgaans 4 soorten tarieven:
 

Percentage van de aankoopsom

Dit percentage zit vaak rond de 1%. Oftewel indien je een huis koopt van € 250.000, dan betaal je € 2.500
Het bijzondere aan deze vorm is dat de aankoopmakelaar gebaat is bij een hogere aankoopsom van een woning. Weliswaar is een verschil van € 5.000 'maar' € 50 meer voor de makelaar, maart toch alle kleine beetjes helpen. Bovendien is het logisch dat de makelaar dan meer interesse heeft in kopers die een duurder huis willen kopen dan mensen met een lager budget. Let wel dit hoeft uiteraard niet. Het valt en staat met de integriteit van de makelaar.
 

Percentage van het onderhandelingsresultaat

Dit percentage ligt vaak tussen de 10 en 20%. Oftewel indien je een huis koopt voor uiteindelijk € 250.000 en de vraagprijs was € 265.000. Dan is het onderhandelingsresultaat € 15.000. 15% daarvan is € 2.250. Vaak zie je deze vorm echter in combinatie met een vast tarief of maandelijks bedrag o.i.d. zodat de makelaar ook zijn kosten kan dekken indien het onderhandelingsbedrag minimaal is. Immers als je een huis te koop hebt staan van € 150.000 is doorgaans de kans kleiner dat er € 15.000 afgaat dan van een huis dat voor € 600.000 te koop staat.

Het voordeel van deze vorm is dat de kans groter is dat de makelaar zijn best voor je doet voor een goede onderhandelingsprijs. Het nadeel is dat je van te voren niet precies weet wat je uiteindelijk moet betalen. Tevens kan het zijn dat een makelaar minder genegen is voor je te onderhandelen voor een woning waarvan hij weet dat er een kleine marge in zit dan een woning die relatief hoog in de markt is weggezet. Tot slot kan het zijn dat de focus misschien teveel op de prijs komt te liggen en minder op andere factoren zoals onderhandelingsvoorwaarden, bouwtechnische en juridische aspecten, etcetera. Net als bij de 'Percentage van de aankoopsom', geldt ook hier dat deze nadelen niet van toepassing hoeven te zijn, afhankelijk van de integriteit van de makelaar.
 

Modulaire opbouw

Bij deze vorm wordt het aankoopproces in stukken gehakt en betaal je per onderdeel. Indien je bepaalde diensten niet door de makelaar wilt laten doen, kun je dus besparen in de kosten. Voorbeeld:

1. Kijken - per bezichtiging betaal je een bijvoorbeeld € 150.
2. Bieden - per bod betaal je bijvoorbeeld € 200 bedrag. 
3. Kopen - dit betreft het afhandelen van alle documenten en dergelijk. Voor huizen met vraagprijs tot € 300.000 kost het bijvoorbeeld € 1.350.
4. Som geldt een aanvulling indien het huis zich buiten een bepaalde regio valt. Kosten bijvoorbeeld € 500.

Stel je koopt een huis binnen de standaard regio van de makelaar met een vraagprijs van € 250.000. Je gaat 1x met de makelaar kijken, er zijn 2 biedingen nodig om de deal te sluiten en de makelaar handelt vervolgens alles netjes af. De kosten zijn dan 150 + (2x200=)400 + 1350 = € 1900

Het voordeel is dat je keuzes hebt wat je door de makelaar wilt laten doen. In de praktijk zien we echter vaak dat je de makelaar voor alle facetten inzet. Immers de makelaar laten onderhandelen zonder dat hij het huis gezien heeft is niet heel praktisch. Tevens moet je er aan denken dat er doorgaans minimaal 2 biedingsrondes zijn. Als er een derde ronde komt, dan kost dat in dit voorbeeld € 200 meer. Bovendien ligt het aantal biedingsrondes niet helemaal in jouw handen. Dat ligt aan het tegenbod van de andere partij, maar ook aan je eigen makelaar. Je zou kunnen overwegen om de onderhandeling over te nemen maar dat is risicovol omdat de tegenpartij daar gebruik (misbruik) van kan maken.
 

Vast tarief

Een vast tarief geeft duidelijkheid voor beide partijen. Jij weet wat je moet betalen ongeacht de vraagprijs van een woning of het onderhandelingsresultaat en de makelaar weet ook wat zijn verdiensten zijn. Het voordeel is dat het voor de makelaar niet uitmaakt wat voor huisbudget de klant heeft, of dit nu € 150.000 of € 600.000 is, hij krijgt evenveel. Het maakt hem ook niet uit of een huis een te verwachten groot onderhandelingspercentage heeft (marktconforme vraagprijs of hoge vraagprijs) en het is voor hem niet interessant of er nu 1 of 6 bezichtigingen, biedingen nodig zijn om de deal te sluiten. Het eindresultaat - een tevreden klant - telt. 

De vaste tarieven liggen erg uiteen van € 1.250 tot € 6.000. Dit kan afhankelijk zijn van de regio en/ of het soort huizen die een makelaar veel doet. De tarieven van Makelaardij Van der Veen kun je vinden op www.makelaarharen.nl/tarieven

Conclusie

De tarieven voor eenn aankoopmakelaar kunnen erg uiteen liggen, maar hou rekening met minimaal € 1.250, reëler is om rekening te houden met ca € 2.000.

Nu hebben we het over de kosten gehad maar wat levert het op? Immers als het onderhandelingsresultaat € 15.000 is en je betaalt de aankoopmakelaar € 2.000, dan is er altijd nog € 13.000 winst. € 13.000 Minder hoge hypotheek en dus ook minder hoge maandlasten en de daarbij eventuele rentekosten. En dan hebben we het nog niet eens over de eventueel voorkomende problemen die blijken na aankoop (bouwtechnisch, juridisch, omgevingsfactoren, etcetera).
Wil je meer weten over wat een aankoopmakelaar is en waarom deze wel of niet in te schakelen. Lees dan 1 of meer van volgende blogs.


http://www.makelaarharen.nl/wat_is_een_aankoopmakelaar/
https://www.nvm.nl/campagnes/aankoopmakelaar of http://www.makelaarharen.nl/waarom_aankoopmakelaar/
http://www.makelaarharen.nl/wel_of_geen_makelaar/


Wil je meer weten wat de kosten zijn van een huis kopen (behalve de vraagprijs), dan is bijgaand artikel van Funda een aanrader.
https://www.funda.nl/thuis/kopen/wat-kost-het-kopen-van-een-huisHans van der Veen
Makelaardij Van der Veen 
 

Bel mij

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring