Mijn favorieten

Overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek: dit moet je weten

Ga je binnenkort een hypotheek afsluiten? Dan kan het raadzaam zijn om je te verdiepen in de ins en outs van een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Deze levensverzekering wordt namelijk vaak in combinatie met een hypotheek afgesloten. Maar waarom eigenlijk?Een overlijdensrisicoverzekering keert uit als je binnen een bepaalde periode onverhoopt komt te overlijden. Meestal is dit 30 jaar, ofwel net zo lang als de looptijd van de meeste hypotheken. Daarnaast is het mogelijk om de uitkering van de verzekering precies evenveel te laten dalen als je hypotheekschuld daalt, bijvoorbeeld tegen hetzelfde annuïteitenpercentage.

Wat is het doel van een Overlijdensrisicoverzekering (ORV)?

Het geld dat de overlijdensrisicoverzekeraar uitkeert na overlijden, kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden, zoals:
  • Het afbetalen van de hypotheek
  • Levensonderhoud van je partner en kinderen
  • Studie van je kinderen
Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten, omdat hiermee wordt voorkomen dat nabestaanden in de financiële problemen komen. Als jij of je partner komt te overlijden, valt er namelijk een deel van het gezamenlijk inkomen weg. Een ORV kan deze klap financieel opvangen.


Verplicht

Sommige geldverstrekkers stellen het zelfs verplicht om een bepaald deel van de marktwaarde van je woning af te dekken met een overlijdensrisicopolis. Zo heeft ook de hypotheekaanbieder een extra stukje financiële zekerheid. Welk percentage je moet verzekeren, hangt af van je aanbieder. Informeer daarom goed naar de eisen.


Tips bij afsluiten ORV

Ben je van plan om een ORV af te sluiten bij je hypotheek? Let dan op het volgende:
  • Je bent niet verplicht om te kiezen voor een overlijdensverzekering die wordt aangeboden door je hypotheekverstrekker
  • Vergelijk meerdere verzekeraars en soorten verzekeringen
  • Vermijd polissen met een ‘en bloc clausule’
  • Mensen die niet roken, betalen minder premie
Meer informatie: Overlijdensrisicoverzekering.nl


 
Wij krijgen als makelaar regelmatig vragen over hypotheken en overlijdensrisicoverzekering. In dat kader is in overleg met Overlijdensrisicoverzekering.nl dit gastblog geschreven.

Hans Van der Veen - Makelaar Haren, Makelaardij Van der Veen Haren