Mijn favorieten

Wel of niet een Hypotheekadviseur

Wel of niet hypotheekadvies


"Waarom zou ik geld betalen voor een hypotheekadvies als ik het zelf (online) kan regelen?"


Heb ik echt een hypotheekadviseur nodig of kan ik het net zo makkelijk en goedkoop zelf regelen? Al dan niet rechtstreeks met de geldverstrekker of online. Hieronder de voor- en nadelen van een hypotheekadviseur (financieeladviseur).


Wat is de meerwaarde van een hypotheekadviseur of een advies gesprek bij de bank?

Een onafhankelijke hypotheekadviseur helpt je bij het maken van de juiste keuze. In de keuze wordt rekening gehouden met de huidige situatie, maar ook met een eventuele toekomstige situatie en de met mogelijke gevolgen daarvan. Daarnaast bemiddelt de adviseur voor vele geldverstrekkers. Hierdoor kan hij voor de klant voorstellen maken van allerlei verschillende geldverstrekkers en deze met elkaar vergelijken. Jij hoeft als klant dan niet alle geldverstrekkers zelf te bezoeken. De adviseur vergelijkt de verschillende aanbiedingen niet alleen op de hoogte van de rente, maar let hierbij ook op de kleine lettertjes. De goedkoopste aanbieder is namelijk niet altijd de beste aanbieder. Tot slot regelt de adviseur al het papierwerk en houdt het hele proces in de gaten. Hij vraagt alle benodigde stukken op, controleert deze en zorgt dat ze naar de gekozen geldverstrekker verzonden worden. Ga je naar de bank voor hypotheekadvies dan is de situatie ongeveer hetzelfde als hierboven omschreven met het verschil dat de keuze van een hypotheek dan gerelateerd is aan het aanbod van de betreffende bank en daarmee dus minder divers als bij een onafhankelijk adviseur.

In beide gevallen betaal je geld voor het advies, dit kan variëren van 1.500 tot 3.000 euro. 


Kan ik ook een hypotheek afsluiten zonder een adviseur?

Het antwoord is ja. Bij sommige banken kun je een 'execution only' hypotheek afsluiten. Hiervoor dien je wel een test te doen waaruit blijkt dat je voldoende financiele kennis hebt om een hypotheek af te sluiten. De kosten voor een dergelijk afsluitvorm is ca 1.000 euro.


Waarom zou ik een adviseur nemen als ik ca 2.000 euro kan besparen op het advies?

Hypotheken is geen eenvoudige materie. Ben je er niet goed in thuis dan is een foutje snel gemaakt met mogelijk desastreuze gevolgen. Immers je zit er doorgaans 30 jaar aan vast. Zelf regelen is dan op het eerste oog wel goedkoper, maar eigenlijk alleen geschikt voor mensen met ruim voldoende kennis op het gebied van hypotheken. Het is en blijft MAATWERK. Mijn advies is: Staar je niet blind op de advieskosten en/of een lage rente. Een geschikte hypotheek levert voor jou/jullie op de lange termijn meer op dan wat je nu aan advieskosten betaalt (die overigens fiscaal aftrekbaar zijn).

Om goed onderbouwd een woning aan te kopen adviseer ik, als makelaar, dan ook om professioneel financieel advies in de arm te nemen voor het kiezen van de juiste hypotheek die bij jou/jullie past voor nu en voor in de toekomst.