Mijn favorieten

Je weg vinden op de krappe woningmarkt

 Dagblad van het Noorden van zaterdag 10 juni 2018. (De tekst is hieronder uitgeschreven.)
Je weg vinden op de krappe woningmarkt (Dagblad van het Noorden)
 

Is je huizenjacht op de krappe woningmarkt tot nu toe geen succes? Deze tips kunnen het verschil maken.

 

Houd je hoofd koel

Het huis staat nog niet op funda, of de race is al begonnen. De eerste hindernis: het maken van een afspraak voor een bezichtiging. Een hele uitdaging. Want nadat de verkoopmakelaar een x-aantal afspraken heeft gemaakt, gaat er een stop op. Ben je door naar de volgende ronde? Maak dan je borst maar nat, want op een krappe woningmarkt kom je niet alleen.
Meestal wordt er een open huis georganiseerd. Je staat dus zomaar met tien anderen tegelijk in de woonkamer. en dat is hét moment waarop je je hoofd koel moet houden. Vraag jezelf af: zie ik mezelf hier echt wonen of laat ik me leiden door mijn fanatisme in deze wedstrijd? Kom je tot de conclusie dat dit huis goed bij je past? Doe dan vooral een bod met je verstand en niet met je gevoel.
 

Ken je budget

Voordat de zoektocht naar een nieuw huis begint, is het goed om te weten wat je ongeveer te besteden hebt. Dat is niks nieuws. Maar op een krappe woningmarkt heb je niet genoeg aan nattevingerwerk. Je maakt meer kans o een huis wanneer je exact weet wat je aan hypotheek kunt krijgen. 
Waarom? Wie zijn huis in tijden van krapte te koop zet, weet dat de woning in no-time verkocht wordt. De verkoper houdt daarmee rekening in zijn eigen huizenjacht. Waarschijnlijk heeft die al een nieuwe woning en is er nu haast geboden bi jde verkoop van zijn eigen huis. een financieringsvoorbehoud vertraagt de boel. Doe jij een goed bod zonder voorbehoud van financiering? Dan ben je voor een verkoper een betere kandidaat dan iemand die zijn zaakjes nog moet regelen.


Wensen versus eisen

Je wilt eigenlijk geen concessies doen op de grootste aankoop van je leven. Maar wie nu een huis zoekt in bijvoorbeeld de stad Groningen, zal in veel gevallen wel moeten. Stel daarom een lijst van wensen samen waaraan jouw ideale nieuw stek moet voldoen. Waar moet het huis staan? Hoeveel slaapkamers heeft het? Wat voor type woning mag het zijn? Loop daarna je lijst door en bedenk bij elk punt: is dit wens of een vereiste? Wees streng voor jezelf zodat je een beknopt eisenpakket overhoudt.
Vervolg je speurtocht met alleen deze eisen. Nu je j e horizon hebt verbreed, komt er aanbod voorbij dat je nog niet eerder hebt gezien. Bij een bezichtiging zal je je misschien verbazen: die ene wijk of dat woningtype waar je vorige week nog niets in zag, kan zomaar perfect bij je passen.
 

Aankoopmakelaar als troef

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: neem een NVM-aankoopmakelaar in de arm. Die werkt in jouw belang, kent de woningmarkt als geen ander en weet precies wat een reëel bod is voor je beoogde nieuwe huis. Je makelaar kan ook de onderhandelingen voor je voeren. Daarnaast kan een NVM-aankoopmakelaar die ene troef zijn die je nodig hebt op de krappe markt. Is er geen plaats meer voor je bij een bezichtiging? Wellicht kan je aankoopmakelaar de verkoopmakelaar ervan overtuigen dat je een serieuze kandidaat bent waardoor je toch mag langskomen. Maar de kans dat die situatie zich niet meer voordoet, is groot: NVM-aankoopmakelaars zijn al op de hoogte van het nieuwe aanbod voordat het op funda staat. Die voorsprong kan doorslaggevend zijn. 

Bel mij

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring