Mijn favorieten

Kosten koper en Vrij op naam

kosten koper, vrij op naam

Wat zijn Kosten koper en Vrij op Naam (k.k. en v.o.n.)?


Vaak zie je k.k. (kosten koper) staan bij bestaande bouw. Bij het kopen van een huis komen er namelijk extra kosten bovenop de aankoopprijs, waar je rekening mee dient te houden in de financiering. Kosten zoals:

- eventuele makelaarscourtage
- overdrachtsbelasting: 2% van de aankoopsom
- notariskosten (leveringsakte)
- inschrijven in het kadaster

Bij nieuwbouwwoningen staat doorgaans v.o.n. (vrij op naam). Ook hier komen bij aankoop extra kosten bovenop de aankoopprijs waar rekening mee gehouden dient te worden. Maar daar zitten een aantal kosten al verwerkt in de prijs waardoor deze kosten iets lager uitvallen. Bij v.o.n. heb je bijvoorbeeld:
 
- geen overdrachtsbelasting, maar wel
- 21% BTW en 
- notariskosten

Ook zijn er kosten voor bijvoorbeeld: 
- materialen en personeel,
- architecten, 
- aannemers en
- aansluitkosten voor riool, gas water en elektra.  Hoeveel is kosten koper en hoeveel is vrij op naam?


Er is geen exact cijfer te geven hoeveel de kosten koper zijn, maar geadviseerd wordt om rekening te houden met ca 4 tot 5% van de aankoopprijs.
Oftewel indien je een woning van € 250.000 koopt, kun je uitgaan van ongeveer is € 12.500 waardoor je € 262.500 moet kunnen betalen.
Bij vrij op naam is de BTW een belangrijke post. Verder is het lastig een schatting te geven van de kosten omdat deze per situatie erg uiteenlopen.Meefinancieren van kosten koper of vrij op naam


Per 1 januari 2017 is de wet- en regelgeving verandert, waardoor je nu nog maar 101% van de aankoopprijs kunt meefinancieren. Het overige dien je op een andere manier te regelen. Dit is bovendien een overgangsregeling. Per 1 januari 2018 mag nog maar 100% van de aankoopsom meegefinancierd worden. Belangrijk om rekening mee te houden!